Opleiding

EP-U/B adviseur

Ben jij geïnteresseerd in de verduurzaming van zowel bestaande woningen en utiliteitsgebouwen zoals kantoren, scholen, winkels, ziekenhuizen en fabrieken? Kies dan voor een baan als Energieprestatie adviseur Utiliteit Basisopname.

In het kort

Studieduur

3 tot 6 maanden

Locatie

Stage en werk in jouw regio

Instapniveau

Hbo met technische achtergrond

Asset62c56c3a157e87 78330964

Informatie over de opleiding

Als Energieprestatie adviseur Utiliteit Basismethode (EP-U/B) onderzoek je of en hoe woningen en utiliteitsgebouwen zijn geïsoleerd en welke (duurzame) installaties zijn toegepast. 

Vervolgens rapporteer je over de energieprestatie van het gebouw en geef je advies aan pandeigenaren over de energiebesparingsmogelijkheden. Dit doe je volgens de opnamemethodiek NTA 8800 en het opnameprotocol ISSO 75.1. Je bevindingen verwerk je met software voor energieprestatieberekeningen, zodat je het energielabel kunt registreren.

Wat kun je verwachten van het opleidingstraject EP-U/B adviseur?

Tijdens dit opleidingstraject leiden wij je op tot gecertificeerd EP-U/B adviseur. Het gehele traject duurt gemiddeld drie tot zes maanden. De exacte duur is afhankelijk van hoe snel je de examens doorloopt.

De opleiding zelf duurt zeven dagen. Per week is er één lesdag. Daarnaast ga je in groepsverband een dagdeel mee met een ervaren EP adviseur voor een opname in de praktijk. Op deze manier kun je de lesstof direct in de praktijk toepassen en doe je ervaring op in het vak. 

We bekijken per persoon of we jouw opleidingstraject inclusief examens in samenwerking met UWV en gemeenten kunnen financieren.

Asset62c831a23b7cc5 34135968

Voor wie is deze EP adviseur opleiding bedoeld?

Deze EP adviseur opleiding is ervoor bedoeld om je te laten omscholen tot EP-U/B adviseur, zodat je de energieprestatie van bestaande woningen en gebouwen volgens de basisopname kan bepalen.

Heb je al een EP-U/B opleiding gevolgd en wil je je nu ook richten op nieuwbouw en het aanvragen van omgevingsvergunningen? Kies dan voor de vervolgopleiding EP-U/D (detailopname).

Waar kom je als EP adviseur te werken?

Als EP adviseur kun je aan het werk bij gemeenten, installatiebedrijven, bouwkundige adviesbureaus, energiecoöperaties, energieadviesbureaus of makelaars.

Wat vragen we van jou?

 • Je bent gemotiveerd om aan de slag te gaan in de energietransitie;
 • Je bent geïnteresseerd in (woning)bouwkunde/installatietechniek en het geven van maatwerkadvies;
 • Je beschikt over een HBO diploma met technische achtergrond;
 • Je beschikt over goede digitale vaardigheden;
 • Je bent zelfstandig, sociaal en klantvriendelijk;
 • Je bent in het bezit van rijbewijs B.

Wat wij je bieden

 • Per persoon bekijken we of het opleidingstraject tot EP-U/B adviseur gefinancierd kan worden. Dit doen we in samenwerking met UWV en gemeenten en het betreft dan ook maatwerk;
 • Etran begeleidt jou naar een passende baan;
 • Garantie op een baan voor minimaal 12 maanden bij één van onze opdrachtgevers nadat je je diploma hebt gehaald;
 • Zelfstandige functie als EP-U/B adviseur waarbij we jou blijven stimuleren om je door te ontwikkelen binnen de energietransitie;
 • Recht op doorbetaling van je uitkering tijdens het opleidingstraject en vrijstelling van de sollicitatieplicht (indien van toepassing);
 • Startsalaris vanaf €3.000 tot €3.500 bruto per maand (afhankelijk van ervaring).
Asset62c5841b56a634 84997800

Heb je een vraag over de opleiding?

Ik beantwoord ze graag.

Wil je EP adviseur worden?

Schrijf je dan direct in voor deze opleiding.

Inschrijven

Wat kun je verwachten?

Stap 1

Aanmelden

Stap 2

Introductie

Stap 3

Opleiding

Stap 4

Stage

Stap 5

Diplomering

Stap 6

Start carrière

Aanmelden voor deze opleiding

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of neem contact op voor meer informatie.

Blijf op de hoogte

We delen graag onze kennis. Vul je e-mailadres in en meld je aan voor de nieuwsbrief.