Opleiding

EP-W/D adviseur

Wil je naast de opname van bestaande woningen ook berekeningen van nieuwbouwwoningen maken voor de aanvraag van omgevingsvergunningen? Ga dan aan de slag als Energieprestatie adviseur Woningen Detailopname.

In het kort

Studieduur

3 tot 6 maanden

Locatie

Stage en werk in jouw regio

Instapniveau

Minimaal mbo-4

Asset62c55e988f9aa6 87248690

Informatie over de opleiding

Als Energieprestatie adviseur Woningen Detailopname (EP-W/D) houdt je je bezig met de verduurzaming van bestaande woningen en de berekening van de energieprestatie van nieuwbouwwoningen. 

Naast het inspecteren van woningen, het geven van advies over de mogelijkheden op het gebied van energiebesparing en het opnemen en registreren van definitieve energielabels volgens de detailmethodiek (NTA 8800) en het opnameprotocol (ISSO 82.1), ben je ook bevoegd om omgevingsvergunningen aan te vragen.

Wat kun je verwachten van het opleidingstraject EP-W/D adviseur?

Tijdens dit opleidingstraject leiden wij je op tot gecertificeerd EP-W/D adviseur. Het gehele traject duurt gemiddeld drie tot zes maanden. De exacte duur is afhankelijk van hoe snel je de examens doorloopt.

De opleiding zelf duurt negen dagen verspreid over meerdere weken. Daarnaast ga je in groepsverband een dagdeel mee met een ervaren EP adviseur voor een woningopname in de praktijk. Op deze manier kun je de lesstof direct in de praktijk toepassen en doe je ervaring op in het vak. Ben je al gecertificeerd EP-W/B? Dan kun je een verkort traject volgen.

We bekijken per persoon of we jouw opleidingstraject inclusief examens in samenwerking met UWV en gemeenten kunnen financieren.

Asset62c562ce7f7bc6 12581988

Voor wie is deze EP adviseur opleiding bedoeld?

Deze EP adviseur opleiding is ervoor bedoeld om je te laten omscholen tot EP-W/D adviseur, zodat je de energieprestatie van zowel bestaande woningen en nieuwbouwwoningen volgens de detailmethodiek kan opnemen én je bevoegd bent om omgevingsvergunningen aan te vragen. Daarnaast is dit een vervolgopleiding voor EP adviseurs die de EP-W/B opleiding al hebben gevolgd.

Wil je je liever alleen richten op het opnemen van bestaande woningen? Volg dan de basisopleiding EP-W/B adviseur (basismethodiek).

Waar kom je als EP adviseur te werken?

Als EP adviseur kun je aan het werk bij gemeenten, installatiebedrijven, bouwkundige adviesbureaus, energiecoöperaties, energieadviesbureaus of makelaars.

Wat vragen we van jou?

 • Je bent gemotiveerd om aan de slag te gaan in de energietransitie;
 • Je bent geïnteresseerd in (woning)bouwkunde/installatietechniek en het geven van maatwerkadvies;
 • Je beschikt minimaal over een mbo-niveau 4 diploma;
 • Je beschikt over goede digitale vaardigheden;
 • Je bent zelfstandig, sociaal en klantvriendelijk;
 • Je bent in het bezit van rijbewijs B.

Wat wij je bieden

 • Per persoon bekijken we of het opleidingstraject tot EP-W/D adviseur gefinancierd kan worden. Dit doen we in samenwerking met UWV en gemeenten en het betreft dan ook maatwerk;
 • Etran begeleidt jou naar een passende baan;
 • Garantie op een baan voor minimaal 12 maanden bij één van onze opdrachtgevers nadat je je diploma hebt gehaald;
 • Zelfstandige functie als EP-W/D adviseur waarbij we jou blijven stimuleren om je door te ontwikkelen binnen de energietransitie;
 • Recht op doorbetaling van je uitkering tijdens het opleidingstraject en vrijstelling van de sollicitatieplicht (indien van toepassing);
 • Startsalaris vanaf €2.500 tot €3.000 bruto per maand (afhankelijk van ervaring).
Asset62c5841b56a634 84997800

Heb je een vraag over de opleiding?

Ik beantwoord ze graag.

Wil je EP adviseur worden?

Schrijf je dan direct in voor deze opleiding.

Inschrijven

Wat kun je verwachten?

Stap 1

Aanmelden

Stap 2

Introductie

Stap 3

Opleiding

Stap 4

Stage

Stap 5

Diplomering

Stap 6

Start carrière

Aanmelden voor deze opleiding

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of neem contact op voor meer informatie.

Blijf op de hoogte

We delen graag onze kennis. Vul je e-mailadres in en meld je aan voor de nieuwsbrief.