Blog

Etran en Werk in Zicht maken samen de transitie

31/8/2022
Rosan Koops
Leestijd: 3 minuten

Begin dit jaar zijn Etran en Werk in Zicht, het samenwerkingsverband van arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe, een duurzame samenwerking aangegaan. Onze missie? Werkzoekenden de kans geven zich te laten opleiden of omscholen tot verschillende functies in de energietransitie.

Werkzoekenden omscholen met leerwerktrajecten

Door onze krachten te bundelen, leveren Etran en Werk in Zicht een bijdrage aan het tekort aan vakmensen op het gebied van de energietransitie én zetten we ons in om de kansen op de arbeidsmarkt van werkzoekenden te vergroten.

“Etran heeft als missie te zorgen voor voldoende kennis en capaciteit om de Nederlandse klimaatdoelen te behalen. Op deze manier vormt Etran de drijvende kracht achter de klimaatambities”, aldus Gerrit Visser, directeur en oprichter van Etran. Dit doet Etran door continu nieuwe groepen professionals in de energietransitie op te leiden met leerwerktrajecten en hen daarna een jaarcontract bij het bedrijf aan te bieden.

Omdat Werk in Zicht zich inzet voor het scholen van mensen voor kansrijke beroepen, is de samenwerking tussen beide partijen veelbelovend. “Werk in Zicht is een samenwerkingsverband van gemeenten, UWV, leerontwikkelbedrijven en de provincie Groningen”, zegt Willem-Jan van der Klok, werkgeversadviseur bij Werk in Zicht. “Wij informeren werkzoekenden in Groningen en Noord-Drenthe over de leerwerktrajecten bij Etran en stellen geïnteresseerde kandidaten aan Etran voor. Etran is verantwoordelijk voor het bemiddelen van de kandidaten naar een stageplek en baan”, legt Willem-Jan uit.

Etran en Werk in Zicht maken samen de transitie 1

Niet kennis, maar talenten en motivatie zijn het belangrijkst

“Voor ons is het belangrijk dat we de tekorten in de bouw- en installatiebranche niet vergroten. Want uiteindelijk hebben we elkaar allemaal nodig om Nederland te verduurzamen”, vertelt Gerrit.

“Daarom richten we ons op professionals vanaf mbo-niveau 4 die werk zoeken of aan een carrièreswitch toe zijn. Daarbij kijken we naar achtergrond, maar vooral naar talenten en de motivatie om aan de slag te gaan in de energietransitie. Op basis daarvan bieden we kandidaten een passende opleiding en baan aan, zodat ze het verschil kunnen maken. Nu en in de toekomst.”

Toekomstbestendige banen in de energietransitie

”Bij Werk in Zicht komen we veel mensen tegen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, zegt Sandra Holtjer, werkgeversadviseur bij Werk in Zicht. “Bijvoorbeeld omdat ze een uitkering krijgen. Of doordat hun opleidingen en werkervaring niet aansluiten bij de eisen van de arbeidsmarkt. Met behulp van Etran kunnen we hen helpen om stappen in hun loopbaan te zetten.”

“Voor werkzoekenden is deze samenwerking een hele mooie kans om aan de slag te gaan in de energietransitie”, licht Sandra verder toe. “Ze hebben uitzicht op een toekomstbestendige en duurzame baan met doorgroeimogelijkheden. Daarnaast zijn ze van maatschappelijk toegevoegde waarde door de wereld elke dag een beetje mooier te maken met hun werk.”

Leren en werken in de praktijk

Etran leidt professionals op die een switch willen maken naar banen in de energietransitie. Tijdens de opleiding lopen de kandidaten stage om het slagingspercentage te vergroten. Etran zorgt voor de juiste match tussen kandidaat en opdrachtgever. Nadat kandidaten hun diploma hebben behaald, gaan ze aan het werk bij één van de opdrachtgevers van Etran.

“Daarna kunnen kandidaten eventueel doorgroeien naar andere functies. Omdat de energietransitie volop in beweging is, ontstaan er de komende jaren veel mogelijkheden”, sluit Gerrit af.

Samenwerking maakt versneld opleiden mogelijk

De samenwerking tussen Etran en Werk in Zicht laat zien dat werkzoekenden die beschikbaar zijn voor een nieuwe uitdaging dichterbij organisaties worden gebracht die dringend op zoek zijn naar personeel. Zo heeft de samenwerking inmiddels geleid tot het versneld opleiden van energieprestatieadviseurs. De eerste kandidaten starten in september 2022 met het leerwerktraject.

Etran zet zich samen met het UWV in om soortgelijke trajecten op te starten in Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland. Daardoor ontstaan er nog meer kansen voor werkzoekenden om zich te ontwikkelen in de energietransitie.

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

We delen graag onze kennis. Vul je e-mailadres in en meld je aan voor de nieuwsbrief.