Nieuws & kennis

Blogs over de energietransitie

  • Alle items
  • Nieuws
    28
  • Blogs
    11
Etran kom langs bij het duurzame carrièrecafé
11/6/2024

Kom langs bij het duurzame carrièrecafé op woensdag 26 juni 2024 in Groningen

Op woensdag 26 juni start Etran met het duurzame carrièrecafé. Wil jij de overstap maken naar een duurzame baan, maar vind je het lastig om de juiste keuze te maken? Kom op een kopje koffie drinken in Groningen en ontvang gratis en vrijblijvend advies over jouw kansen en mogelijkheden in de energietransitie!

Hobéon Keurmerk voor Kwaliteit
5/6/2024

Etran ontvangt het Hobéon Keurmerk voor Kwaliteit

Etran heeft het Hobéon Keurmerk voor Kwaliteit ontvangen voor de opleiding Energieprestatieadviseur in de Woningbouw (EP-W/B adviseur). Sinds maart 2024 mogen we onszelf daarom erkend opleider noemen!

Themabijeenkomst_Week_van_de_Circulaire_Economie
28/2/2024

Week van de Circulaire Economie 2024: meld je gratis aan voor de themabijeenkomst 'Innovaties in de energietransitie'

Op woensdag 13 maart 2024 organiseren wij de themabijeenkomst ‘Innovaties in de energietransitie, lessen uit de praktijk’ tijdens de Week van de Circulaire Economie 2024 in het Biosintrum in Oosterwolde. Er wordt een lezing gegeven door Jaap de Boer en Hans Scholten van Energy Watch. Meld je gratis aan!

Certificaatuitreiking opleiding Consultant energietransitie UWV Hanze Pro
6/2/2024

Kandidaten hebben opleidingstraject Consultant energietransitie succesvol afgerond

Op vrijdag 26 januari was het zover: de certificaatuitreiking voor onze kandidaten die de opleiding tot Consultant energietransitie met succes hebben afgerond. “De meest diverse groep die ik tot nu toe heb lesgegeven”, zei de docent tijdens zijn toespraak. Inmiddels zijn bijna alle kandidaten gestart met hun nieuwe baan in de energietransitie.

Talentmanager Emily Fluitman
30/10/2023

Maak kennis met onze talentmanager Emily Fluitman

Sinds eind augustus 2023 werkt Emily als Talentmanager bij Etran. Binnen deze functie is zij verantwoordelijk voor het ondersteunen van kandidaten bij hun opleiding en loopbaanontwikkeling. We blijven steeds meer mensen omscholen binnen de energietransitie, dus Emily’s komst kwam als geroepen!

1694080082392
6/10/2023

Veertien kandidaten zijn gestart met de opleiding tot EP-W/B adviseur in Almelo

Ons eerste opleidingstraject in samenwerking met Werkplein Twente is begin september 2023 officieel van start gegaan. Een groep van veertien enthousiaste kandidaten laat zich de komende weken bij Kader in Almelo omscholen tot energieprestatieadviseur in de woningbouw. 

Fixteam Drenthe
21/8/2023

Energiefixers van Etran helpen Drentse inwoners met energiebesparing via Fixteam Drenthe

Vijf van onze collega's zijn werkzaam als energiefixer bij Fixteam Drenthe, een project van de provincie Drenthe, het Drents Energieloket en alle Drentse gemeenten dat als doel heeft om energiearmoede tegen te gaan. Via het Fixteam Drenthe worden Drentse inwoners geholpen met energiebesparing.

Consultant energietransitie kandidaten
14/8/2023

Consultant energietransitie kandidaten hebben alle modules doorlopen

Onze Consultant energietransitie kandidaten zijn bijna klaar om als energieprofessional in de gebouwde omgeving aan het werk te gaan. Vorige maand sloten zij de module Basiskennis Bouwkunde van HanzePro af met een excursie om constructies en bouwmaterialen te herkennen in de praktijk.

Gecertificeerd energieadviseur energielabel
19/6/2023

Onze kandidaat Taeke is vanaf nu gecertificeerd energieadviseur

Onze kandidaat Taeke heeft alle examens van de opleiding tot energieprestatie adviseur in de woningbouw (EP-W adviseur) in één keer gehaald. Hij mag zich daarom gecertificeerd energieadviseur noemen waarbij hij het energielabel voor woningen mag vaststellen.

1 F71076 FD C0 C6 47 A9 936 E 00 EA19 D980 F8
5/6/2023

Kandidaten doen mee aan de workshop 'Hoe verduurzaam ik mijn woning?' van ROC Friese Poort

Onze EP-W kandidaten hebben meegedaan aan de workshop ‘Hoe verduurzaam ik mijn woning?’ in het Duurzaam Doen Huis van ROC Friese Poort in Leeuwarden. In de praktijkruimte verdiepten de kandidaten zich in de vraag: welke keuzes kan ik maken om mijn woning te verduurzamen?

Etran rubriek Duurzame Doeners Ondernemend Friesland
23/5/2023

In de media: artikel over Etran in de rubriek Duurzame Doeners van magazine Ondernemend Friesland

In de nieuwe editie van het magazine Ondernemend Friesland is een artikel over Etran gepubliceerd. In de rubriek Duurzame Doeners kun je lezen waarom we ons inzetten voor het tekort aan vakmensen in de energietransitie en wat dat heeft opgeleverd.

Cursus Etran gemeente Emmen
17/5/2023

Geslaagde cursusdagen voor energiecoaches van gemeente Emmen

Etran heeft de maatwerkcursus 'Bewonersbegeleider Energie' aan een aantal energiecoaches en verduurzamingsadviseurs van de gemeente Emmen gegeven. Met deze cursus zijn de coaches en adviseurs bijgeschoold op het gebied van advisering van particuliere woningeigenaren.

Etran Oosterwolde
3/5/2023

Etran sluit zich aan bij de Freonen fan Fossylfrij Fryslân

Onlangs heeft Etran zich aangesloten bij de Freonen fan Fossylfrij Fryslân: een netwerk van ondernemers, overheden, scholen en andere organisaties dat zich inzet voor een Friesland dat onafhankelijk van fossiele brandstoffen is.

D0 F89 EA0 1 B25 4 D66 AC08 3 BF8569 E383 E
24/4/2023

Collega Luuk heeft laatste werkdag gehad bij Etran

De laatste werkdag van Luuk bij Etran zit erop. Gelukkig is hij niet helemaal uit beeld, want dankzij de opleiding tot energieprestatie adviseur in de woningbouw (EP-W adviseur) is Luuk nu gedetacheerd als Junior Medewerker Energielabeling bij onze opdrachtgever Alpha Consultancy in Zwolle.

EE72 A4 DA 81 CF 431 E 8 FB9 3480 E83 FA20 E 2
17/4/2023

Consultant energietransitie kandidaten hebben eerste module afgerond

Een resultaat om trots op te zijn: alle kandidaten van ons opleidingstraject Consultant energietransitie hebben de module 'Inleiding in de Energietransitie' met een voldoende afgerond. Door middel van een groepsopdracht hebben de kandidaten zich onder andere verdiept in de vraag hoe ze een energieneutraal Friesland kunnen realiseren.

Social Return on Investment betekenis
29/3/2023

Wat is Social Return on Investment (SROI)?

Social Return on Investment (SROI) is een aanpak van de overheid om via het aanbestedingsbeleid meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De letterlijke betekenis van SROI is het aandeel van een bedrijf in sociaal ondernemerschap. Maar wat is SROI precies, en hoe kun je als bedrijf aan de SROI verplichting voldoen?

14 B53 A44 89 E4 473 D 94 CC F160077 CD639
28/3/2023

Kandidaten brengen bezoek aan installatiebedrijf Feenstra in Drachten tijdens de praktijkdag

Op donderdag 9 maart 2023 organiseerden we een praktijkdag voor onze aankomende energieprestatie adviseurs in de woningbouw (EP-W adviseurs) in samenwerking met ervaren energieadviseur Dick de Beer. Deze keer brachten we een bezoek aan de praktijkschool van installatiebedrijf Feenstra in Drachten.

Presentatie Social Return on Investment SROI
27/3/2023

Etran geeft presentatie over Social Return on Investment (SROI)

Op dinsdag 21 maart 2023 was Etran uitgenodigd bij de bijeenkomst over Social Return on Investment (SROI) van Yacht en de gemeente Groningen. Etran heeft een korte presentatie gegeven over hoe wij de SROI doelgroep, namelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, omscholen en bemiddelen naar een baan in de energietransitie.

IMG 20230214 WA0001 1
13/3/2023

Maak kennis met onze recruitment consultant Riëlle van der Ploeg

Graag stellen we je voor aan onze nieuwe collega Riëlle van der Ploeg. Binnen haar functie als recruitment consultant is Riëlle de schakel tussen kandidaten en organisaties die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers.

1 1
7/3/2023

Ons nieuwe opleidingstraject Consultant energietransitie is van start gegaan

De eerste lesdag van ons opleidingstraject Consultant energietransitie zit erop. Dit traject bieden we aan in samenwerking met HanzePro, UWV, Werk in Zicht en Het Noorden werkt door. Elf gedreven kandidaten worden de komende maanden omgeschoold tot energieprofessional. 

Asset63ea3e1c191a32 91127594
13/2/2023

Maak kennis met commercieel manager Rick de Lange

Graag stellen we je voor aan onze nieuwe collega Rick de Lange. Als commercieel manager helpt Rick mee aan het opbouwen van ons opdrachtgeversnetwerk in Noord-Nederland. Ook is hij binnen deze functie verantwoordelijk voor het vinden van een passende werkplek voor onze kandidaten.

Asset63d13027a9e331 90730782
25/1/2023

Kandidaat en collega Luuk is vanaf nu vakbekwaam EP-W adviseur

Onze kandidaat en collega Luuk Berends heeft als eerste binnen Etran de opleiding tot energieprestatie adviseur in de woningbouw afgerond én hij heeft alle examens in één keer gehaald. Dat betekent dat hij zich vanaf nu vakbekwaam EP-W/B adviseur mag noemen.

Hoe huis verduurzamen tips
10/1/2023

5 tips om je huis makkelijk en goedkoop te verduurzamen

Hoe kun je je huis verduurzamen? Niet iedereen heeft voldoende geld om te investeren in de verduurzaming van het huis. Of misschien ben je afhankelijk van een huurbaas of woningcorporatie. In dit artikel geven we je vijf tips over hoe je makkelijk en goedkoop je huis kunt verduurzamen. Het maakt niet of je een huurhuis of koopwoning hebt: deze tips kan iedereen toepassen!

Energiearmoede gemeente
30/11/2022

4 tips om energiearmoede als gemeente aan te pakken

Het Rijk heeft 300 miljoen euro beschikbaar gesteld aan gemeenten voor de aanpak van energiearmoede. Alle gemeenten hebben in 2022 een specifieke uitkering ontvangen, zodat gemeenten huishoudens die te maken hebben met energiearmoede kunnen ondersteunen met energiebesparende maatregelen. Met de vier tips uit dit artikel helpen we gemeenten graag op weg om energiearmoede aan te pakken.

Gevolgen energiearmoede oplossingen
22/11/2022

Wat zijn de gevolgen van energiearmoede, en wat kunnen we eraan doen?

Energiearmoede kan grote gevolgen hebben op financieel, sociaal en gezondheidsvlak. Een huishouden leeft in energiearmoede als er onvoldoende toegang is tot energievoorzieningen in huis. In dit artikel wordt uitgelegd welke gevolgen energiearmoede heeft, en welke oplossingen daarvoor zijn.

D11 E6578 B515 4 C04 8255 0 E2717044 E87 4
21/11/2022

In de media: interview over Etran in de Bouwspecial van Ondernemend Friesland

In het nieuwe magazine van Ondernemend Friesland vertelt Gerrit Visser alles over de plannen van Etran. Van het opleiden van mensen en hen bemiddelen naar een baan, tot een boost geven aan de energietransitie via HR en de secundaire arbeidsvoorwaarden.

IMG 20221026 WA0001 2 1
8/11/2022

Maak kennis met onze office assistant én aankomend EP adviseur Luuk Berends

Graag stellen we je voor aan onze nieuwe collega Luuk Berends. Luuk komt Etran tijdelijk ondersteunen, want ondertussen is hij bezig met het inplannen van zijn examens van de opleiding tot EP-W adviseur.

De ontwikkeling van energiearmoede in Nederland
12/10/2022

De ontwikkeling van energiearmoede in Nederland

Energiearmoede in Nederland is een groeiend probleem. Het versnellen van de energietransitie kan helpen in het bestrijden van energiearmoede, maar de energietransitie kan ook zorgen voor meer energiearmoede en sociale ongelijkheid. Hoe ontwikkelt energiearmoede zich in Nederland, en welk effect heeft de energietransitie hierop?

Wat is energiearmoede definitie Nederland
4/10/2022

Wat is energiearmoede?

Ongeveer 700.000 huishoudens in Nederland leven in energiearmoede: ze kunnen hun rekeningen voor gas en elektriciteit niet of amper nog betalen. Door de torenhoge energieprijzen is het aantal huishoudens dat te maken heeft met energiearmoede gestegen. Maar wat is energiearmoede precies, en waar komt het vooral voor? 

IMG 20220913 WA0013 3
14/9/2022

Maak kennis met onze duurzame contentspecialist en online recruiter Rosan Koops

Graag stellen we onze nieuwe collega Rosan Koops aan je voor. Met haar ervaring in duurzaamheid, beleids- en organisatieadvies, online marketing en arbeidsbemiddeling, zet Rosan zich bij Etran in voor de versnelling van de energietransitie. Rosan was eerst op zoek was naar een tijdelijke baan, uiteindelijk heeft ze deze week al haar jaarcontract getekend. Welkom bij Etran!

EP adviseur opleiding
7/9/2022

Benieuwd naar de opleiding tot energieprestatieadviseur (EP adviseur)? Meld je aan voor Talentperron op 8 september

Ben je op zoek naar een (andere) baan in de energietransitie? En vraag je je af wat een energieprestatie adviseur (EP adviseur) precies doet? Kom dan naar Talentperron op donderdag 8 september van 14.00 tot 16.00 uur, zodat je op een laagdrempelige en persoonlijke manier kunt kennismaken met dit energieke beroep.

Etran en Werk in Zicht maken samen de transitie
31/8/2022

Etran en Werk in Zicht maken samen de transitie

Begin dit jaar zijn Etran en Werk in Zicht, het samenwerkingsverband van arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe, een duurzame samenwerking aangegaan. Hun missie? Werkzoekenden de kans geven zich te laten opleiden of omscholen tot verschillende functies in de energietransitie.

Kantoorruimte Etran Ecomunitypark Oosterwolde 3
29/8/2022

Etran neemt intrek in duurzame kantoorruimte op het Ecomunitypark in Oosterwolde

Het huurcontract van onze duurzame kantoorruimte op het Ecomunitypark in Oosterwolde is getekend. Etran gaat een deel van het van zeecontainers gemaakte kantoorpand van Studio JK gebruiken. Etran en Studio JK hebben elkaar dus gevonden in de gedeelde passie voor duurzaamheid en duurzaam bouwen.

EP adviseur worden opleiding
18/8/2022

Energieprestatie (EP) adviseur worden? Laat je omscholen bij Etran!

Wil je energieprestatie (EP) adviseur worden? Dan ben je verzekerd van een toekomstbestendige baan, want de vraag naar EP adviseurs neemt steeds meer toe. In dit artikel lees je wat een EP adviseur precies doet, hoe je je kunt laten opleiden tot EP adviseur bij Etran en wat je hiervoor nodig hebt.

EP adviseurs energielabel C
11/8/2022

Groeiende vraag naar energieprestatie (EP) adviseurs door verplichting energielabel C voor kantoren

Per 1 januari 2023 is het voor 65.000 kantoren in Nederland verplicht minimaal energielabel C te hebben, maar ruim de helft van de kantoorgebouwen voldoet nog niet aan deze nieuwe verplichting. Etran speelt in op de groeiende vraag naar EP adviseurs door continu nieuwe professionals op te leiden.

Banen opleidingen energietransitie Etran
4/8/2022

Etran staat voor banen en opleidingen in de energietransitie

De energietransitie is een enorme opgave waarvoor maar liefst 46.000 competente vakmensen nodig zijn. Etran vormt de drijvende kracht achter de klimaatambities. Dit doen we door energieprofessionals op te leiden en hen een baan aan te bieden bij onze opdrachtgevers.

Klimaatverandering oplossing
13/7/2022

De energietransitie als oplossing tegen klimaatverandering

Het klimaat verandert en onze aarde warmt op. De energietransitie wordt gezien als één van de oplossingen om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering te beperken en een verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.

Wat is energietransitie 2050
12/7/2022

Wat is de energietransitie en waarom werken we aan een energietransitie?

De energietransitie is de overgang naar een situatie met een energiesysteem dat structureel anders is dan het systeem zoals dat we nu kennen. Maar wat betekent dat precies? En waarom werken we aan een energietransitie?

Blijf op de hoogte

We delen graag onze kennis. Vul je e-mailadres in en meld je aan voor de nieuwsbrief.