Blog

5 tips om je huis makkelijk en goedkoop te verduurzamen

10/1/2023
Rosan Koops
Leestijd: 4 minuten

Hoe kun je je huis verduurzamen? Niet iedereen heeft voldoende geld om te investeren in de verduurzaming van het huis. Of misschien ben je afhankelijk van een huurbaas of woningcorporatie. In dit artikel geven we je vijf tips over hoe je makkelijk en goedkoop je huis kunt verduurzamen. Het maakt niet of je een huurhuis of koopwoning hebt: deze tips kan iedereen toepassen!

Hoe kun je je huis verduurzamen?

Als je je huis wilt verduurzamen, begin je altijd met het beperken van je energieverbruik. En dat hoeft niet gelijk met ingrijpende maatregelen. Met kleine energiebesparende maatregelen kunnen de eerste stappen richting de verduurzaming van je huis worden gezet, ongeacht of je woningeigenaar of huurder bent. De tips uit dit artikel richten zich daarom op het verduurzamen van je huis door energie te besparen.

Hoe huis verduurzamen tips

Tip 1. Dicht de kieren en naden als eerste stap om je huis te verduurzamen

Tocht ontstaat door kieren en naden in huis. Hierdoor voelt je huis kouder aan. Want als je veel kieren en naden hebt, stroomt koude lucht je huis in en verwarmde lucht je huis uit. Daarom is het een logische stap om te beginnen met het dichten van kieren en naden als je je huis wilt verduurzamen.

De meeste kans op tocht doet zich voor bij ramen en deuren die open kunnen, tussen de kozijnen en de muur, bij gaten in de muur of vloer waar leidingen doorheen lopen en tussen gipsplaten. Maar denk ook aan de meterkast, het kruipluik en leidingen achter de keukenkastjes. Tot slot zijn het dak (tussen dakplaten en aansluitingen van het dak, en in de nok) en de ruimte waar de begane grondvloer aansluit op de buitenmuren bekende plekken waar tocht optreedt.

Door kieren en naden te dichten, voorkom je dat je gasverbruik hoger wordt. Dat kun je bijvoorbeeld op de volgende manieren doen:

  • Gebruik kit om naden van maximaal 1 centimeter te dichten;
  • Gebruik tochtbanden of tochtstrips om naden en kieren bij ramen en deuren te dichten;
  • Bevestig een brievenbusborstel aan de binnenkant van je deur.

Zo kun je je huis veel efficiënter verwarmen. Door het dichtmaken van kieren en naden bespaar je volgens Milieu Centraal in een gemiddelde hoekwoning al gauw €70 per jaar (voor 70 m3 gas, de concrete geldbesparing is afhankelijk van de actuele gasprijs). En omdat het huis hierdoor warmer aanvoelt, kan de verwarming misschien zelfs een graadje lager. De totale jaarlijkse besparing komt dan neer op €200!

Meer weten over het dichten van kieren en naden? Kijk dan op de website van Milieu Centraal.

Tip 2. Pas de temperatuur van je cv-ketel aan

Is je huis redelijk tot goed geïsoleerd? Dan lukt het je misschien om ‘gratis’ je huis te verduurzamen met deze tip. Verlaag de temperatuur van je cv-ketel naar 50 of 60 graden en test of het lukt om je huis warm te krijgen. Hiermee bespaar je geld én heb je een lagere CO2-uitstoot. Let er wel op dat je de temperatuur van het kraanwater niet lager zet dan 60 graden om een verhoogd risico op legionella te voorkomen.

Op de website van Milieu Centraal lees je meer over de instellingen van je cv-ketel.

Tip 3. Isoleer verwarmingsbuizen met leidingisolatie

Het verwarmde water wordt van je cv-ketel via de verwarmingsbuizen naar de radiatoren vervoerd. Hierbij gaat veel warmte verloren. Om het meeste warmteverlies en hoge energiekosten tegen te gaan is het een goede oplossing om de aanvoer- en retourleidingen in onverwarmde ruimtes of ruimtes waar je weinig bent te isoleren, zoals de garage, meterkast, kruipruimte en zolder. Dat doe je met leiding- of buisisolatie. Zo hoeft je cv-ketel minder hard te stoken en komen de ruimtes die je juist wél verwarmd wilt hebben sneller op temperatuur. Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe meer energie je bespaart.

Meet thuis de buisdiameter en het aantal benodigde meters aan isolatiemateriaal op. Zorg er ook bij deze tip voor dat je de naden dichtmaakt met ducktape of buisisolatie tape, zodat de buisisolatie goed aan elkaar vastgemaakt zit. Zorg ervoor dat je geen waterleidingen isoleert in verband met de kans op legionella.

Tip 4. Je huis verduurzamen door slim te verwarmen

Onderstaande manieren laten zien hoe je je huis kunt verduurzamen door slim te verwarmen.

Radiatorfolie

Staan de radiatoren in jouw huis tegen een buitenmuur die niet geïsoleerd is, of voor een raam of glazen pui? Dan kun je veel warmteverlies voorkomen met radiatorfolie. Zo wordt er minder warmte afgegeven naar buiten, en verbruik je minder gas. Er bestaat folie die je tegen de muur plakt of juist achter de radiator vastmaakt. Controleer daarnaast of je meubels niet tegen de radiator aanstaan. Hierdoor warmt je bank in plaats van de ruimte op. Zorg er ook voor dat gordijnen de warmte van de radiator niet tegenhouden.

Infraroodpanelen

Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van infraroodpanelen als bijverwarming op bijvoorbeeld je werkplek of in je woonkamer, of in ruimtes die je kort of weinig gebruikt. Met infraroodpanelen verwarm je mensen en objecten die in een ruimte aanwezig zijn, in plaats van de lucht in de hele ruimte.

Radiatorventilator

Wil je wel graag de radiator gebruiken, en heb je een dubbele of driedubbele plaat? Dan kun je je huis sneller verwarmen met een radiatorventilator die helpt om de warme lucht te verspreiden. Zo hoeft je cv-ketel minder lang te branden. Een klein nadeel hiervan is dat de ventilatoren elektriciteit gebruiken. Kies je voor een ‘slimme adapter’, dan gebruiken de ventilatoren alleen elektriciteit als ze draaien en is er geen sprake van sluipverbruik. Het werkelijke elektriciteitsverbruik is dan heel weinig: soms zelfs maar 0.55 W. 

Maak gebruik van een tapijt of vloerkleed

In veel huizen komen koudebruggen voor. Bij een koudebrug wordt de isolatie van de woning onderbroken. Er ‘lekt’ dan kou van buiten naar binnen in de winter, waardoor er meer energie nodig is om je huis te verwarmen met als gevolg een hogere energierekening. Bij de overgang van de muur naar de vloer ontstaan vaak koudebruggen. Voel je dat de vloer op sommige plekken kouder is? Met een tapijt of vloerkleed kun je warmteverlies van bovenaf beperken. Let er wel op dat er meer huisstofmijt voorkomt op een niet-geïsoleerde vloer met tapijt. Beter is het om de vloer te isoleren.

Tip 5. Breng kozijnfolie aan

Deze laatste tip over hoe je je huis kunt verduurzamen gaat over het beperken van warmteverlies via de ramen. Een goedkoop alternatief voor het vervangen van ramen en kozijnen is isolerende kozijnfolie. Deze folie creëert een isolerende luchtlaag tussen het venster en de folie door de folie voor de ruit te spannen en de randen vast te plakken op het kozijn. De werking is hierdoor hetzelfde als een voorzetraam. Er bestaat ook isolerende raamfolie, maar dit type folie kan alleen bij enkelglas of dubbelgas worden toegepast en de kosten hiervan zijn bijna gelijk als het vervangen van het glas zelf.

Hoe verduurzaam jij je huis? En welke tips om je huis te verduurzamen pas jij al toe?

Deel dit artikel:

Blijf op de hoogte

We delen graag onze kennis. Vul je e-mailadres in en meld je aan voor de nieuwsbrief.