Opleiding

Praktijkgerichte EP-W opleiding (Basis) tot EP-W adviseur

Energielabel adviseur worden? Volg onze praktijkgerichte EP-W opleiding (Basis) en word EP-W adviseur! Deze EP-W opleiding is interessant voor jou als je bijscholing nodig hebt. Ook voor zzp'ers is deze opleiding een goede keuze. Daarnaast kun je meedoen aan de opleiding als je je wilt laten omscholen tot EP-W adviseur. Na het volgen van de opleiding ben je klaar om het EP-W examen te maken.

Start EP-W adviseur opleiding: september 2024 in Oosterwolde (Friesland) en Zwolle

Over de EP-W opleiding

Studieduur

7 lesdagen, 7 gezamenlijke leerochtenden

Locaties

Oosterwolde (Frl) en Zwolle

Instapniveau

vanaf Mbo-niveau 4

Lestijden

9.00 tot 16.30 uur

Tijdsinvestering

7 weken

Startdatum

september 2024

EP-W opleiding EP-W adviseur energielabel adviseur worden

Waarom deze EP-W opleiding tot EP-W adviseur

Deze opleiding scoort een 4 van de 5 sterren op basis van 3 beoordelingen.

In onze praktijkgerichte EP-W opleiding - ook wel energielabel adviseur opleiding genoemd - leer je hoe je energielabels kunt opstellen voor bestaande woningen. Waar andere EP-W opleidingen de focus leggen op de theorie uit de ISSO-publicatie, combineren wij dit met praktische opdrachten, praktijksituaties en meeloopdagen. 

Volg klassikale en praktische lessen

Alle lessen zijn klassikaal. Deze EP-W opleiding wordt zonder online lessen gegeven, omdat het niveau van de examens hoog is.

Leer van ervaren EP-W adviseurs

Ervaren EP-W adviseurs worden ingezet als docent. Samen behandel je praktijkcasussen, waardoor je de theorie beter begrijpt. Zo vergroot je je kans op slagen voor de EP-W examens. Daarnaast voer je zowel individuele als gezamenlijke praktische opdrachten uit.

Doe praktijkervaring op

Ook ontwikkel je beroepsvaardigheden door middel van stage en meeloopdagen, indien je behoefte hebt aan meer praktijkervaring. Vandaar dat je deze EP-W opleiding met meer contactmomenten kunt uitbreiden dan andere EP-W opleidingen.

Start EP-W adviseur opleiding: september 2024 in Oosterwolde (Friesland) en Zwolle

EP W opleiding EP W adviseur energielabel adviseur worden

Je werkzaamheden als EP-W adviseur

Als gecertificeerd Energieprestatieadviseur (EP-W adviseur) onderzoek je of en hoe woningen zijn geïsoleerd en welke (duurzame) installaties zijn toegepast. Vervolgens rapporteer je over de energieprestatie (EP-W) van het woongebouw. Dit doe je volgens de opnamemethodiek NTA 8800 en het opnameprotocol ISSO 82.1. Je bevindingen verwerk je met speciale software, zodat je het energielabel kunt registreren. 

Als EP-W adviseur kun je aan het werk bij bouwkundige adviesbureaus, gemeenten, energieadviesbureaus of makelaars. 

Over onze EP-W opleiding

De EP-W opleiding bestaat uit zeven lesdagen en zeven studiebegeleidingsochtenden. Tijdens de lesdagen wordt vooral de EP-W theorie behandeld. Tijdens de studiebegeleidingsochtenden staat het toepassen van de theorie en het kennismaken met de praktijk centraal.

Naast het opdoen van inhoudelijke kennis, is het essentieel om vaardigheden aan te leren om je werk goed te kunnen uitvoeren. Dit houdt in dat je tijdens deze EP-W opleiding leert werken met de software, in aanraking komt met praktijksituaties en getraind wordt op adviesvaardigheden.

Na afronding van onze EP-W opleiding ontvang je een Bewijs van Deelname en ben je klaar om je EP-W/B examens te maken (niet inbegrepen in de EP-W opleiding).

Programma van de EP-W opleiding september 2024

Lesdag 1: introductie, inleiding energieprestatie en inleiding bouwkunde

Studiebegeleiding: op basis van ingebrachte vragen

Lesdag 2: schematiseren

Studiebegeleiding: op basis van ingebrachte vragen, een praktijkopdracht en materiaalkennis

Lesdag 3: thermische schil, gebruiksoppervlak, verliesoppervlak, belemmeringen

Praktijkochtend (op locatie): hoe verduurzaam ik mijn woning?

Lesdag 4: installaties (verwarming en koeling)

Studiebegeleiding: op basis van ingebrachte vragen en adviesvaardigheden

Lesdag 5: installaties (ventilatie, warm tapwater en energieopwekking)

Studiebegeleiding: op basis van ingebrachte vragen, adviesvaardigheden en stagedag in de praktijk

Lesdag 6: zelf een woningopname doen en uitwerken met software

Studiebegeleiding: uitwerken praktijkcasus en oefenen met software

Lesdag 7: bespreken opgesteld energielabel, examenvoorbereiding, tips ISSO

Studiebegeleiding: praktijkopdracht afronden en examenvoorbereiding

Stageweek (optioneel)

EP-W examens (niet inbegrepen)

Duur van de opleiding tot EP-W adviseur

De EP-W opleiding neemt zeven weken in beslag. De opleiding start in september 2024 en wordt gegeven in Oosterwolde en Zwolle. De datum van de eerste lesdag wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.

De lesdagen zijn van 9.00 tot 16.30 uur. De gezamenlijke leerochtenden worden georganiseerd van 9.00 tot 12.30 uur. 

EP-W adviseur opleiding energielabel adviseur worden

Wil jij energielabel adviseur worden?

De EP-W adviseur wordt ook wel energielabel adviseur genoemd. Wil jij energielabel adviseur worden? Dan moet je vier EP-W examens afleggen. Onze EP-W opleiding bereidt je op een praktische manier voor op de examens. 

Examens na de EP-W opleiding

Na afronding van onze EP-W opleiding kun je je EP-W/B examens inplannen (niet inbegrepen in de EP-W opleiding). Je dient examens te maken voor vier modules:

  1. EP-W module 1: kennismodule;
  2. EP-W module 2: schematiseren;
  3. EP-W module 3: casus;
  4. EP-W module 4: softwaretoets. 

De examens plan je zelf in bij Stichting Nederlands Exameninstituut (SNEI), CITO of 't Examenpark

Als je de EP-W examens hebt gehaald, mag je jezelf gecertificeerd Energieprestatie adviseur Woningen Basisopname (EP-W/B adviseur) noemen. Je ontvangt een Bewijs van Vakbekwaamheid van ISSO en je wordt geregistreerd in het Centraal Register Techniek (CRT).

Energielabel adviseur worden via Etran

Het behalen van de vier examens en het ontvangen van je Bewijs van Vakbekwaamheid is voor je kansen op de arbeidsmarkt belangrijk. Ongeacht of je energielabel- of EP-W adviseur wilt worden of een andere adviesfunctie zoekt: je komt gemakkelijker aan een baan als je je examens hebt gehaald vergeleken met iemand die de opleiding wél heeft gevolgd, maar de examens niet heeft gehaald. Met onze EP-W opleiding zetten we in op het vergroten van je slagingskansen voor de examens. 

Heb je de EP-W opleiding afgerond en ben je geslaagd voor de EP-W examens? En is het jouw ambitie om energielabel adviseur te worden? Dan zoeken wij graag met je mee naar een passende baan.

EP W adviseur EP W opleiding energielabel adviseur worden

Investering EP-W opleiding

Volg je alleen de zeven theoretische EP-W lesdagen, dan bedraagt de investering 2870 euro exclusief btw voor het compacte lesprogramma. Heb je behoefte aan extra begeleidingsochtenden en praktijkdagen, dan bedraagt de investering 3470 euro exclusief btw voor veertien lesdagen. 

Werk je bij een bedrijf in Groningen, Drenthe of Friesland? Dan hoef je de opleiding niet volledig zelf te betalen. Maak gebruik van de subsidie ‘Kansen Verzilveren voor Vakmanschap – Ontwikkel jezelf’ van Servicepunt Techniek Noord. Dit kan als je aangesloten bent bij de CAO Bouw & Infra, Metalelektro, Metaalbewerking of Technische installatie. 

Neem contact met ons op voor meer informatie over de financieringsmogelijkheden. 

Heb je interesse in deze EP-W adviseur opleiding? Laat direct je contactgegevens achter via onderstaand formulier. Binnen één werkdag nemen wij contact met je op. 

Schrijf je vrijblijvend in voor de EP-W adviseur opleiding

Heb je interesse in deze EP-W adviseur opleiding? Laat direct je contactgegevens achter via onderstaand formulier. Binnen één werkdag nemen wij contact met je op.

Etran Emily Fluitman 2309

Heb je een vraag over de opleiding?

Ik beantwoord ze graag.

Wil je EP-W adviseur worden?

Start in september 2024 met de EP-W adviseur opleiding! Laat je gegevens achter via het aanmeldformulier van deze EP-W opleiding. Binnen één werkdag ontvang je van ons een reactie.

Inschrijven

Wat je kunt verwachten van de EP-W opleiding

Stap 1

Aanmelden

Stap 2

Rekentoets ter indicatie

Stap 3

Start EP-W opleiding

Stap 4

Praktijkervaring opdoen

Stap 5

EP-W examens maken (niet inbegrepen)

Stap 6

Aan de slag als EP-W adviseur!

Aanmelden voor deze opleiding

Ben je er van overtuigd dat deze opleiding bij je past? Schrijf je dan direct in, of neem contact op voor meer informatie.

Blijf op de hoogte

We delen graag onze kennis. Vul je e-mailadres in en meld je aan voor de nieuwsbrief.