Blog
Vijf van onze collega's zijn werkzaam als energiefixer bij Fixteam Drenthe, een project van de provincie Drenthe, het Drents Energieloket en alle Drentse gemeenten dat als doel heeft om energiearmoede tegen te gaan. Via het Fixteam Drenthe worden Drentse inwoners geholpen met energiebesparing.
Het Fixteam Drenthe bestaat uit mobiele klusteams. Met een busje (de 'Fixbus') vol materiaal om energiebesparende maatregelen te kunnen aanbrengen, bezoeken de energiefixers dorpen en wijken in Drenthe. Huis-aan-huis wordt gekeken of mensen hulp nodig hebben bij het verlagen van de energierekening.
Het doel van het project is om bij te dragen aan de bestrijding van energiearmoede. Dit doet het Fixteam door direct gratis maatregelen toe te passen bij mensen die maatregelen niet kunnen betalen of niet kunnen terugvallen op een netwerk dat hen kan helpen bij de uitvoering daarvan. Daarnaast worden bewoners bewust gemaakt van energiebesparing.
De focus ligt op het toepassen van maatregelen die gelijk effect hebben op de energierekening, zoals het dichtmaken van kieren en naden, het aanbrengen van LED-lampen, radiatorfolie en tochtstrippen en het monteren van een waterbesparende douchekop.
In juni 2023 is het pilotproject gestart in Nieuw-Balinge. Daarna zijn er bezoeken geweest in Meppel, Borger-Odoorn, Assen en Westerbork. Vanaf september 2023 rijden de Fixteams door de gehele provincie Drenthe via lokale wijk- en buurtacties georganiseerd door gemeenten. Ook kun je zelf hulp aanvragen van een energiefixer.
Het Fixteam Drenthe is één van de projecten waarmee invulling wordt gegeven aan het Drents Isolatieprogramma. Ook is deze regionale samenwerking een manier om gezamenlijk energiearmoede aan te pakken in Drenthe. Het project sluit dan ook goed aan bij de missie van Etran, namelijk het versneld verduurzamen van de gebouwde omgeving - waar de bestrijding van energiearmoede een essentieel onderdeel van is. We zijn trots dat onze energieprofessionals hieraan een bijdrage mogen leveren.
Deel dit artikel:
Marleen werkte jarenlang als financieel adviseur, maar miste voldoening en persoonlijke groei. Met haar interesse in duurzaamheid, besloot Marleen een grote carrièreswitch te maken. Ze liet zich omscholen tot energieprestatieadviseur, waarmee ze haar werkleven een nieuwe, betekenisvolle wending gaf.
Wegens groot succes van de eerste editie in Groningen, komt het duurzame carrièrecafé naar Zwolle op woensdag 10 juli! Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar weet je nog niet wat je wilt? Of wil jij je laten omscholen naar een baan met impact, waarmee je een bijdrage levert aan de energietransitie? Ontvang gratis advies tijdens het duurzame carrièrecafé, zodat jij erachter komt welke duurzame baan bij jou past.